Domácí okurková limonáda
První zeleninu, kterou moje dcera ochutnala a dodnes miluje, je okurka. I já nedopustím na její ochlazující účinky a často si dávám v kavárně okurkovou limonádu. ALE, většinou nejde o okurky, ale o nějaký levný sirup s okurkovým aroma. A tak jsem si vymyslela svůj úžasný recept na domácí okurkovou limonádu! Je jednoduchý, rychlý do 15 minut a plný vitamínů! Vyzkoušejte?!
Příprava:
- tác: 1 limetka, 1 citrón, půl okurky, 1 kiwi, pár lístečků máty peprné, 500ml vody nebo sodovky, 6 lžiček třtinového cukru nebo rýžového sirupu
- tác: prkénko, elektrický sekáček, 2 sklenice na limonádu, 3 mističky, 1 lžíce, 1 lžička, škrabka, nůž na krájení, 2 brčka


Jdeme na to!
-
Okurka
Nejdříve nakrájíme okurku na kolečka. Připravíme si tácek, prkénko, nůž na krájení, misku a okurku.
-
Kiwi
Z kiwi nejdříve odstraníme slupku pomocí škrabky. Pak nakrájíme na plátky. Gumička může sloužit mladším dětem jako pomocník, aby se nezranili při krájení. Prstíky drží za gumičkou?.
-
Limetka a citrón
Z limetky nakrájíme 2 plátky, které nám budou sloužit jako ozdoba na sklenice. Na jedné části každého limetkového plátku kousek nakrojíme, abychom ho lehce mohli na sklenici připevnit. Zbylou limetku nakrájíme na kousky bez kůry. S citrónem provedeme to samé.
-
Máta peprná
Utrhneme pár lístečků, omyjeme a nakrájíme.
-
Elektrický sekáček
Nyní všechny nakrájené ingredience postupně nasekáme na pyré. Začneme nejdříve s okurkou, pak přidáme kiwi, a nakonec pokrájené kousky limetky, citrónu a máty.
-
Plnění do sklenic
Na tác si připravíme 2 sklenice, hotové pyré, 1 lžíci, 1 lžičku, třtinový cukr nebo sirup, 2 brčka, 2 limetky na ozdobu, džbánek s vodou. Do každé sklenice dáme 7 lžic okurkového pyré a 3 lžičky třtinového cukru nebo sirupu. Pak obě sklenice zalijeme 250 ml vody nebo sodovky. Nakonec ozdobíme každou sklenici limetkovým plátkem a lístkem máty. Můžete zamíchat lžící. Pokud je velké horko, můžete přidat i kousky ledu. Nezapomeňte na brčko a tradáá úžasný ochlazující nápoj je na světě!
A poznámka nakonec: Byl to úžasný zážitek, když jsme pozorovali, jak se třtinový cukr pomalu rozpouští a jak vytváří barevnou stopu v zeleném pyré, zkuste se na maličkou chvilku zastavit a pozorovat – stojí to za to!
Pak si dejte nohy „nahoru“ a užívejte si?!


- Simona Slagmolen