Tip na domácí zmrzlinu

Máte děti, které se v létě denně neobejdou bez zmrzliny? Tak trošku trnete, kolik cukru do sebe každý den „vpustí“? Je léto a zmrzliny k tomu prostě patří. Máme pro Vás aktivitu a zároveň skvělý recept na zdravou domácí zmrzlinu! Nebojte, bude jim chutnat. Testovali jsme totiž na svých dětech?!


Příprava:

  • velký tác
  • elektrický sekáček nebo mixér
  • 2 menší misky
  • prkénko
  • nůž
  • 2 lžíce
  • menší džbánek
  • tvořítka na domácí zmrzlinu (min. 6ks) značka Ikea nebo Tescoma
  • zástěrka
  • Malinovo-banánová zmrzlina (1,5 banánu, 100 g malin, 150 ml kokosové mléko, 2 lžičky sirupu např. rýžový nebo z ječného sladu)
  • Zmrzlina s kousky ovoce (150 ml jablečné šťávy např. značka Ugo, půlka nektarinky, 100 g malin, 50 g borůvek, 1 kiwi a půlka banánu nebo jakékoliv jiné sezónní ovoce)

Jdeme na to!

  1. Příprava Malinovo-banánové zmrzliny

    My jsme z každé příchutě vyrobili 3 ks nanuků. Pojďme začít nejdříve s Malinovo-banánovou zmrzlinou. Připravíme si nejdříve 2 menší misky, prkénko, nůž a 1,5 banánu.

  2. Krájení banánu

    Nejdříve odkrojíme konce banánu, abychom snadněji banán oloupali. Slupku banánu dáme do jedné misky, kam se dali předtím i konce banánu viz foto. Poté krájíme na kolečka a dáme do druhé misky. Maliny stačí umýt pod tekoucí vodou.

  3. Elektrický sekáček nebo mixér

    Vložíme nakrájená kolečka banánu do sekáčku a rozmixujeme na kaši. To samé provedeme s malinami. Vzniknou nám 2 barevné substance viz foto.


  4. Kokosové mléko

    Dále smícháme kokosové mléko se sirupem. Promícháme vidličkou, aby se substance spojili.

  5. Vrstvení do nanuku

    My jsme začali nejdříve s banánovou substancí – tu jsme dali úplně dospod a na ní malinovou substanci. Vrstvíme pomocí lžíce. Takto střídáme, aby byla zmrzlina pěkně barevná až tak cca 1 cm od konce okraje.

  6. Zalití kokosovým mlékem se sirupem

    Poté celý nanuk zalijeme kokosovým mlékem se sirupem. Necháme trochu místa pro tyčku nebo víčko nanuku. Tím, že se vloží tyčka se mírně zvedne obsah vložených substancí, tak aby v mrazáku nevytekl. Takto postupujeme u všech 3 nanuků.

  7. Příprava Zmrzliny s kousky ovoce

    Přichystáme si opět 2 menší misky, nůž, škrabka, prkénko a ovoce na krájení (nektarinka, kiwi a banán).

  8. Krájení

    Nejdříve zbavíme opatrně kiwi slupky škrabkou. Poté nakrájíme na tenčí malé kousky. Nektarinku nejdříve rozkrojíme na polovinu. Pro dítě je snazší nakrájet menší část. Krájíme na tenčí plátky. Banán nakrájíme znovu na kolečka.

  9. Plnění nanuků

    Nakrájené ovoce dáme do jedné misky a do druhé misky dáme omyté maliny a borůvky. Poté vrstvíme tak, že dospodu dáme menší kousky ovoce např. borůvku nebo malinu (pokud máte nanuk, který je do tvaru špičky – jako máme my?). Pokud tomu tak není a je stejně velký jako na druhém konci, kde je tyčka, můžete libovolně vkládat i větší kousky ovoce. Pak přidáváme větší kousky jako např. kousky kiwi, banánu nebo nektarinky a můžeme dosypat borůvkami, vše mírně stlačujeme, aby vznikl tvar nanuku a nebyly v něm „vypoukliny“. Vyplníme tak 1 cm pod okraj. Takto postupujeme se zbylými nanuky.

  10. Zalití jablečnou šťávou

    Poté zalijeme všechny nanuky jablečnou šťávou. Dbáme na to, aby šťáva byla malinko pod okraj nanuku, aby obsah nevytekl. Zavíčkujeme tyčkou. A dáme minimálně na 3 h do mrazáku. Doba mrazení je závislá na druhu substance, kterou jste plnili nanuk. Dříve bude zmrzlina s kousky ovoce. My jsme pro jistotu počkali přes noc.

  11. Domácí zmrzlina je na světě?!

    Poté, co nanuky vyjmeme z mrazáku, je dáme na 30 sekund pod teplou tekoucí vodu. Poté obrátíme „uzávěry neboli tyčkami“ dolů. Po chvíli zkusíme tyčkou jemně hýbat doleva a doprava. A pokud to dovolí, opatrně vytáhneme a hurá mlsání začíná?!

Užívejte léto, a přitom mlsejte jednoduchou domácí zmrzlinu!

Simona Slagmolen